Kedves Diákok! Szeretettel köszöntjük Önöket iskolánkban. A...
    A 2018/2019-es tanévben 75 éves a Pollack!...
Elkészült a Pollack lipdub videó...

Különböző módszerekkel nyert illóolajok hatásának vizsgálata (UT-2017-0009)

Különböző módszerekkel nyert illóolajok hatásának vizsgálata

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Útravaló Ösztöndíjprogram Út a tudományhoz alprogram 2017/2018. tanév elnevezésű pályázati kiírásra benyújtott Különböző módszerekkel nyert illóolajok hatásának vizsgálata című pályázatunk (UT-2017-0009) 750 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A  kutatási programot iskolánk 10.B osztályba járó, vegyész ágazaton tanuló diákjai - Orsós Máté Tibor, Varga Réka, Varga Vivien, Vakaró Petra Anna - valósították meg Selényi Zsófia tanárnő vezetésével a PTE Általános és Környezeti Mikrobiológia Tanszékkel együttműködésben.

A kutatás jelentőségét az adja, hogy a fokozott antibiotikum használat következtében megjelenő egyre több rezisztens baktériumfaj miatt érdemes vizsgálni a régi, hagyományos gyógyászatban használt készítményeket, például a növényi illóolajokat, illóolaj-komponenseket. A projekt célja az volt, hogy két gyógynövény (szegfűszeg, feketebors) illóolaját vizsgálva olyan hatékony előállítási módszert találjunk, amely során nagy hatékonyságú antibakteriális szert állíthatunk elő. Az eredmények alapján ez a módszer az etanolos Soxhlet extrakció lett, mely különösen a szegfűszeg esetében, a Staphylococcus aureus baktérium törzzsel szemben volt hatékony.

Munkánkat a 2017/2018 TUDOK konferencián, valamint a  Sárospataki Diákvegyész Napokon, valamint a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett konferencián is bemutattuk.