Kedves Diákok! Szeretettel köszöntjük Önöket iskolánkban. A...
    A 2018/2019-es tanévben 75 éves a Pollack!...
Elkészült a Pollack lipdub videó...

Fűszernövények eugenol tartalmának meghatározása (UT-2018-0013)

Fűszernövények eugenol tartalmának meghatározása

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Útravaló Ösztöndíjprogram Út a tudományhoz alprogram 2018/2019. tanév elnevezésű pályázati kiírásra benyújtott Fűszernövények eugenol tartalmának meghatározása című pályázatunk (UT-2018-0013) 750 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A  kutatási programot iskolánk 11.B osztályba járó, vegyész ágazaton tanuló diákjai – Kerényi Kornél, Póth Barbara, Vadon Dániel - valósították meg Selényi Zsófia tanárnő vezetésével a PTE TTK Analitikai és Környezeti Kémiai Tanszék együttműködésben.

A kutatás jelentőségét az adja, hogy a fokozott antibiotikum használat következtében megjelenő egyre több rezisztens baktériumfaj miatt érdemes vizsgálni a régi, hagyományos gyógyászatban használt készítményeket, például a növényi illóolajokat, illóolaj-komponenseket. Tavaly végzett vizsgálataink alapján megállapítottuk, hogy a szegfűszeg rendkívül hatékony antibakteriális hatóanyagot tartalmaz. Szakirodalmi adatok szerint ez az anyag az eugenol. Idei kutatásunk céljának ezért azt választottuk, hogy olyan fűszernövényt találjunk, ami nagy koncentrációban tartalmazza ezt az értékes hatóanyagot. A pályázat során több kutatólaborba is eljutottunk, ahol értékes tapasztalatokat szereztünk.

Munkánkkal a 2018/2019 Tudomány, ami összeköt versenyen III. helyezést értünk el.

Keress minket itt is!

Csatlakozz a közösséghet!

Az ikonokra kattintva elérsz minket közösségi oldalainkon is.

Kapcsolat

Cím: 7622 Pécs, Batthyány utca 1-3.

Telefon: 72/513-680
Fax: 72/513-681
E-mail: titkarsag@pollack.hu

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.